Scan- en Inseminatieservice

Scannen en Insemineren aan huis

Scannen en Insemineren aan huis

 

Als fokker is het nuttig en misschien zelfs wel noodzakelijk om wat meer af te weten van de voortplantingscyclus bij paarden, en dan met name over die van je eigen paard. Je wilt als serieuze fokker zo min mogelijk aan het toeval overlaten en zo veel mogelijk invloed uitoefenen op een succesvolle dracht. En het blijft de natuur. Niet ieder paard of cyclus komt overeen met de theorie waardoor er toch echt verschillen zijn die vragen om een afgestemde aanpak. En helaas constateerde ik vaak een uniforme aanpak door verschillende vee- en/of paardenartsen. Dit had als gevolg dat de ovulatiecyclus van een merrie zich door het toedienen van hormoonspuiten aan moest passen aan de veterinaire begeleiding in plaats van andersom. Met als veel voorkomend resultaat dat er aan het einde van het dekseizoen geen dracht was, de merrie en cyclus totaal uit balans waren er wel een torenhoge rekening werd gepresenteerd.

Daarom heb ik een opleiding K.I. gevolgd aan de Faculteit in Utrecht om alles te weten te komen over dit vak. Om hiervoor te worden toegelaten is een vooropleiding nodig om de theoretische kennis op te doen. In Utrecht gaat het om de praktische vaardigheden. Daar leer je om de hengsten te laten springen, vervolgens de laboratoriumwerkzaamheden uit te voeren en als laatste komt de kunst van het insemineren.

In het dekseizoen heb ik drie maanden stage gelopen bij een hengstenhouder. Vervolgens heb ik het examen in Utrecht met goed gevolg afgelegd.

Daarna heb ik vele jaren ervaring opgedaan bij diverse hengstenhouderijen en in het veld bij de merriehouders en thuis in de eigen fokkerij. Gedurende de jaren heb ik mij ook het scannen en opvoelen van de merries eigen gemaakt waardoor ik nu all-round inzetbaar ben op de voortplantingsbegeleiding van het paard.

Ik deel deze kennis ook met andere fokkers en hengstenhouderijen/ KI stations. Voor meer informatie hierover zie de pagina Workshop Scannen

 

Scan en Inseminatieservice

 

Hoewel het opvoelen, scannen en insemineren een vak apart is, is het voor veel mensen te leren. Maar het is ook een vak dat je frequent moet doen om ervaring op te bouwen en er een gevoel voor te ontwikkelen. Geen paard of cyclus is immers hetzelfde. En daarvoor heb je ervaring en dus aantallen nodig. Daarom is het zelf leren scannen en het aanschaffen van een scanapparaat zeker niet voor iedereen een logische keuze. Voor die klanten biedt ik een scan- of inseminatieservice aan huis aan.

Ik heb een brede ervaring met het scannen van vrijwel alle paardenrassen

 

Wat houdt dit scannen aan huis in:

Behalve onze eigen merries scan ik bij klanten aan huis. Veelal bij particulieren maar ook bij een aantal grote hengstenhouderijen. Ik beschik hiervoor over een mobiel scanapparaat. Daarmee kan ik op iedere locatie en in alle omstandigheden scannen. Uw merrie hoeft dus niet persé aan huis te staan, ik scan ook net zo makkelijk in een weiland. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de merrie braaf is en scannen is gewend. Anders geef ik de voorkeur aan een opvoelbox of rustige opgesloten stal om het werk veilig te kunnen uitvoeren.

 

Tevens ben ik beschikbaar voor inseminatie werkzaamheden. 

Dus heeft u als particulier bijvoorbeeld een probleem om een veearts te vinden voor het scannen of insemineren van uw merrie (bijvoorbeeld 's avonds of in het weekend) of de hengstenhouder komt op zondag niet aan huis insemineren, maar u heeft wel sperma beschikbaar, dan kunt u gerust contact opnemen.

Ook voor hengstenhouderijen die het in het hoogseizoen te druk hebben of die klanten hebben die een keer te ver uit de route zitten is deze inseminatieservice beschikbaar. Alle koeriersdiensten die sperma verdelen binnen Nederland leveren bij ons aan huis.

 

 

Het scannen en insemineren bij particulieren doe ik hoofdzakelijk in het gebied tussen Eindhoven, Venray, Venlo, Roermond, Weert.

Voor hengstenhouderijen insemineer ik normaal gesproken in midden- en oost Brabant, Limburg en voor EU gecertificeerde hengstenstations de Brabant-Limburgse grensregio.

 

Wilt u meer informatie over de scan- en inseminatieservice dan kunt u bellen met 06-28808277